Totalul afișărilor de pagină

vineri, 21 octombrie 2011

Focaccia - salvează seară

Ce mult ne place să ne întâlnim, să povestim, la noi sau la alţii în vizită, dar toate astea au alt farmec cu un bol de "ceva" de ronţăit. Dacă mai e şi de casă, seara e perfectă. :)
Acum toata lumea cunoaste lipia italiană, numai bună de servit fie ca pâine fie ca gustare/aperitiv/ronțăială.

Este o rețetă simplă de făcut și suficient de gustoasă, încât ma determina sa o fac aproape în fiecare weekend. Concret:

700g făină albă;
Un plic de drojdie uscată;
Sare, zahăr;
Ierburi aromate;
Ulei de măsline;
2 ouă;
Seminţe.


Se procedează în următorul fel:

Într-un bol micuț se pune 250ml apă și drojdia. Se amestecă bine și se lașă vreo 10 minute, până apa începe să fermenteze uşor.

În timpul ăsta, făina se pune într-un bol mai mare, plus o linguriță rasă de zahăr, o linguriță rasă de sare gălbenuşul din ouă și ierburi aromate după gust. Mie îmi place cu mai mult oregano și rozmarin.

Se zăpăcesc toate ingredientele uscate, apoi se face un fel de gaură în mijlocul grămezii. Exact acolo se adaugă apa cu drojdia, apoi se mai trântește uleiul dintr-o lingură și se amestecă ușor, încorporând făina de pe margine, puțin câte puțin, până se face o cocă cât mai nelipicioasă. Cine vrea să mai adauge făină, go crazy.

După ce s-a încorporat toată treaba, bucătarul şi coca se odihnesc 30-45 minute. Coca creşte, iar bucătarul scrie pe blog cum se face focaccia.

După ce a crescut, se împarte umflătura în 2-3 bucăți, se întind pe o tavă, se presară seminţele şi din nou un pic de sare "călcată de cocoş" - adică cu granulaţie mai mare și se bagă la cuptor câte 15-20 minute. Opțional, se poate presăra cașcaval sau mozzarella. Au ieșit două superbe exemplare și le-am împerecheat cu un humus delicios.Să ne fie de bine!

Un comentariu: